នៅពេលបច្ចុប្បន្ននេះ
ភេសជ្ជៈបំប៉នកម្លាំងមានការពេញនិយមខ្លាំងក្នុងស្រទាប់យុវវ័យ។
ភេសជ្ជៈមួយនេះផ្តល់ទាំងគុណប្រយោជន៍ និងគុណវិបត្តិ
ដែលមានគុណសម្បត្តិរបស់វា ជួយដល់អ្នកពិសាឲ្យមានកម្លាំងកំហែង
បំបាត់ការស្រេកទឹក
ក៏ដូចជាចូលរួមក្នុងការបង្កើនភាពសប្បាយរីករាយក្នុងការជួបជុំ
គ្នាផងដែរ។
ជាងនេះទៅទៀត
ការទទួលទានភេសជ្ជៈបំប៉នកម្លាំងក៏ត្រូវបានណែនាំដោយគ្រូពេទ្យ
មួយចំនួនទៅដល់អ្នកជំងឺរបស់គាត់
ពេលដែលអ្នកជំងឺនោះអស់កម្លាំងនិងល្ហិតល្ហៃជាដើម។
កញ្ញា សួស សុខសេរី និស្សិតផ្នែកភាសាអង់គ្លេសម្នាក់បានប្រាប់ថា
បងស្រីរបស់កញ្ញាមានការនឿយហត់អស់កម្លាំងហើយបងស្រីកញ្ញាបានទៅ
ជួបគ្រូពេទ្យនិងពិភាក្សាយោបល់ជាញឹកញាប់
ហើយគ្រូពេទ្យបានប្រាប់ថាឲ្យ ឧស្សាហ៍ផឹកភេសជ្ជៈផ្អែមៗ
ប៉ូវកម្លាំងជាប្រចាំ
ព្រោះអាចជួយឲ្យគាត់មានជាតិស្ករក្នុងខ្លួនគ្រប់គ្រាន់
ពេលគាត់ឈឺ»។
ទោះបីជាភេសជ្ជៈបំប៉នកម្លាំងផ្តល់នូវគុណសម្បត្តិយ៉ាងច្រើនក៏ដោយក៏វាផ្តល់នូវផលប៉ះពាល់ផងដែរ។
យោងតាមសម្តីរបស់លោកស៊ីម ធីតា វេជ្ជបណ្ឌិតជំងឺទូទៅ
នៅមន្ទីរសម្រាកព្យាបាលនិងសម្ភពអរុណរះ បានឲ្យដឹងថា
ការទទួលទានភេសជ្ជៈបំប៉នកម្លាំងអាចជំរុញឲ្យមានជាតិស្ករក្នុងឈាម
ខ្ពស់។ លោកក៏បញ្ជាក់ដែរថា
ឲ្យតែជាតិស្ករក្នុងខ្លួនរបស់មនុស្សស្មើ ឬលើសពី ១២៦
ដែលវាស់ដោយឧបករណ៍ពិនិត្យជាតិស្ករក្នុងឈាម
(កំណត់ដោយអង្គការសុខភាពពិភពលោក)
មិនថាចំពោះយុវវ័យឬមនុស្សចាស់ទេពួកគាត់គឺកំពុងតែមានជំងឺទឹក
នោមផ្អែមក្នុងខ្លួន ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិតបានពន្យល់បន្ថែមថា៖
«វាក៏អាស្រ័យលើកត្តាជាច្រើនដែរដូចជាវ័យ ពូជ ភាពធាត់
និងទម្លាប់នៃការរស់នៅជាដើម
ដែលជំរុញឲ្យមានអ្នកជំងឺជាតិស្ករស្រាប់មានជាតិស្ករក្នុងខ្លួន
កាន់តែច្រើនឡើងរហូតដល់ហួសកម្រិត»។
រីឯយុវវ័យខ្លះដែលគាត់មានការមមាញឹកខ្លាំងក្នុងការសិក្សានិង
ការងារ បានជ្រើសយកភេសជ្ជៈបំប៉នកម្លាំងមកធ្វើជាដំណោះស្រាយ។
អ្នកស្រី ចំរើន
ជាអាជីវករម្នាក់បាននិយាយប្រាប់ពីការអង្កេតនៃការលក់ដូររបស់គាត់
ថា៖ «អតិថិជនដែលទិញភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំងភាគច្រើនគឺជាយុវវ័យ
ក្មេងៗសិស្សសាលា»។ អ្នកស្រីបានបន្ថែមថា អ្នកដែលទិញភេសជ្ជៈ
គឺជាមនុស្សដដែលៗ ដែលពួកគាត់និយមរសជាតិរបស់វា។
ជាក់ស្តែង ពេលកំពុងរវល់និងមមាញឹកនឹងការសិក្សា លោក ឱម ដារ៉ារុណ
ដែលជានិស្សិត និងជាវិស្វករមួយរូបបានរៀបរាប់ថា
ដោយសារតែជាប់រវល់នឹងការសិក្សានិងការងារដែលស្ទើរតែរកពេល
សម្រាកគ្មានលោកដារ៉ារុណតែងតែទទួលទានភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករ
ដើម្បីបំប៉នកម្លាំង។លោកបានបញ្ជាក់ថា៖«ពេលអស់កម្លាំងខ្ញុំចូល
ចិត្តញ៉ាំភេសជ្ជៈផ្អែមៗព្រោះវាធ្វើឲ្យមានខ្ញុំកម្លាំង
ហើយប្រសិនបើការងារមមាញឹកខ្លាំង ខ្ញុំមានតែញ៉ាំកាហ្វេនៅពេលយប់
កុំឲ្យការងារធ្វើមិនទាន់ពេលវេលា»។
វិធីសាស្រ្តបែបនេះប្រហែលជាល្អក្នុងកាលៈទេសៈមួយចំនួនប៉ុណ្ណោះ
ប៉ុន្តែសិស្ស-និស្សិតគួរគប្បីយល់ដឹងអំពីការប្រើប្រាស់នូវភេសជ្ជៈ
បំប៉នកម្លាំងជាមុនសិនពីព្រោះសារជាតិក្នុងការបំប៉នកម្លាំងមាន
ជាតិស្ករខ្ពស់ដែលអាចធ្វើឲ្យមានការកើនឡើងនូវជាតិស្ករក្នុង
ខ្លួន ទោះយ៉ាងណាក៏មានភេសជ្ជៈបំប៉នខ្លះក៏មានជាតិស្ករតិចផងដែរ។
បើយោងតាមសម្តីរបស់លោក វេជ្ជបណ្ឌិតធីតា បានឲ្យដឹងបន្ថែមទៀតថា៖
«ផឹកភេសជ្ជៈមួយកំប៉ុងក្នុងមួយថ្ងៃ គឺមិនមានបញ្ហានេះទេ
ប៉ុន្តែទម្លាប់ដដែលៗ មិនមែនជារឿងល្អនោះឡើយ»។
គេហទំព័រ TheSun ដែលចុះផ្សាយកាលពីថ្ងៃទី២៣ ខែតុលា ឆ្នាំ២០១២
បានឲ្យដឹងថា
នៅសហរដ្ឋអាមេរិកក៏មានករណីក្មេងស្រីអាយុ១៤ឆ្នាំម្នាក់
បានស្លាប់ដោយជំងឺបេះដូងបន្ទាប់ពីផឹកភេសជ្ជៈបំប៉នកម្លាំងមួយ
ប្រភេទ ដែលមានឈ្មោះថា Monster Energy Drink
អស់ពីរកំប៉ុងក្នុងរយៈពេល២៤ម៉ោង
ដែលគេជឿថាភេសជ្ជៈមួយនេះមានជាប់ទាក់ទងនឹងការស្លាប់របស់កុមារី
រូបនោះនិងការស្លាប់៥ករណីផ្សេងទៀត។
ជាចុងក្រោយ លោកវេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ីម ធីតា បានផ្តល់ជាយោបល់ថា
ដើម្បីឲ្យមានកម្លាំងមិនអាស្រ័យទាំងស្រុងលើជាតិស្ករនោះទេ
ប៉ុន្តែវាអាស្រ័យលើចំណីអាហារដែលផ្តល់ថាមពល មានជាតិសាច់
និងជាតិខ្លាញ់ជាដើម។ បន្ថែមពីលើនេះទៅទៀត
យើងគួរថែរក្សាសុខភាពរបស់ខ្លួនផងដែរ
ដូចជាការហាត់ប្រាណមិនជំពាក់ខ្យល់ (ហាត់ប្រាណមិនឲ្យលើសកម្លាំង)
ក្នុងមួយថ្ងៃឲ្យបានកន្លះម៉ោង ហើយប្រាំថ្ងៃក្នុងមួយសប្តាហ៍៕
ប្រភព ៖ ភ្នំពេញប៉ុស្តិ៍
No comments:
Post a Comment